NISFU SYA’ABAN

malamnisfusyabaan

Rasulullah saw bersabda: ” Bulan itu ( Sya’ban ) yang berada di antara Rejab dan Ramadhan adalah bulan yang dilupakan manusia dan ia adalah bulan yang diangkat padanya amal ibadah kepada Allah swt Tuhan Seru Sekalian Alam, maka aku suka supaya amal ibadah ku diangkat ketika aku berpuasa”. ( HR An-Nasaie )

Mu’az Bin Jabbal r.anhu, Rasulullah saw bersabda maksudnya: : Allah swt menjenguk datang kepada semua makhluk-Nya di malam Nisfu Sya’ban, maka diampunkan dosa sekaliam makhluk-Nya kecuali orang yang menyekutukan Allah atau orang yang bermusuhan “. ( HR Ibnu Majah, At-Thabroni dan Ibnu Hibban )

Amalan-amalan sunat pada bulan Sya’ban.

  1. Berpuasa.
  2. Memperbanyakkan Taubat dan Istighfar.
  3. Memperbanyakkan Zikir.
  4. Bersedekah.

Dari Aisyah r.anha, bahawa Nabi saw bersabda : ” Jibril telah mendatangi aku dan berkata ” Malam ini adalah malam Nisfu Sya’ban. Pada malam itu Allah swt melepaskan hamba-hamba-Nya dari siksaan Api Neraka seramai bilangan kambing Bani Kalb ( merentasi satu tempat ) selama sebulan, pada malam itu Allah swt tidak menoleh kepada orang yang melakukan syirik, pengadu domba ( batu api ), pemutus silaturrahim, penderhaka kepada kedua ibu bapa dan orang yang ketagih arak”. ( HR Baihaqi ). Petikan ( www.inijalanku.wordpress.com )

” Ramadhan dah dekat, marilah kita sama-sama membuat persiapan untuk menghadapi bulan puasa yang penuh dengan keberkatan semoga kita semua mendapat keampunan serta keredhoan daripada Allah swt..”

Advertisements

~ by mu2akk1r on August 6, 2009.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: